Zelf limoncello maken

2013-05-31
  • Aantal personen : 6
  • Bereidingstijd : 60 minuten

Zelf limoncello maken is op zich niet zo moeilijk en erg leuk om te doen. Je hebt  hiervoor alleen maar citroenen, suiker, water, alcohol en een goed afsluitbare weckpot of fles nodig. Binnen een paar weken heb je je eigen limoncello en waan je je een beetje in Italië. Heerlijk op een zwoele zomeravond!

Nou zou je zeggen dat het heel veel werk is, maar dat valt ook wel mee! Met een goede dunschiller schil je de citroenen, alcohol erbij en een tijdje laten staan. Je maakt het af door er suikerwater bij te doen. En enige wat je dan nog nodig hebt is een beetje geduld. Je kunt hiervoor het beste biologische citroenen gebruiken. Nog mooier is het om de Sorrento citroenen te gebruiken. Dit zijn de citroenen uit het zuiden van Italië en hebben een forser formaat. Deze citroenen zijn onder andere te koop bij Boerderij Lindenhoff in Baambrugge.

En dan de alcohol; een klein probleem is dat we hier in Nederland geen pure alcohol kunnen krijgen. In Italië is dat gewoon wel overal te koop. Een goed alternatief is wodka, brandewijn of jenever. Wil je limoncello maken van wodka? Kijk dan naar het andere recept van ‘limoncello maken van wodka’. Wodka heeft een ander alcoholpercentage en daarom heb je een andere hoeveelheid suiker, citroenen en water nodig. Voor welk recept je ook kiest: veel succes met het maken!

 

Ingrediënten

  • 10 - 12 citroenen (Sorrento)
  • 1 liter pure alcohol
  • 700 gram suiker
  • 1 liter water
  • dunschiller
  • grote weckpot(ten)

Stappen

Stap 1

Was de citroenen goed en laat de citroenen een uur weken in koud water.

Stap 2

Schil de citroenen zo dun mogelijk en probeer geen witte velletjes mee te schillen want daar wordt de limoncello bitter van. Doe de citroenschillen in een weckpot en schenk de alcohol erbij. Dek de pot af en zet deze minimaal 7 dagen op een donkere koele plek. Het mag natuurlijk wat langer tot 15 a 20 dagen. Schudt de pot af en toe om.

Stap 3

Na deze periode breng je in een pannetje de suiker en water al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg het afgekoelde suikerwater vervolgens toe aan het mengsel van citroenschillen en de alcohol.

Stap 4

Zeef het geheel en schenk de limoncello in een (gesteriliseerde) fles of flessen en sluit deze goed af. Zet de flessen op een koele donkere plek. In de koelkast of vriezer kan ook en heb je minder kans op verkleuren. Na een week of langer, is je limoncello klaar! Salute! Geniet ervan!

Gemiddelde score

(4.2 / 5)

4.2 5 10
Beoordeel dit recept

Dit recept is 10 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten
  • Zelf arancello maken

  • Zelf limoncello maken van wodka

  • Zelf Rabarbercello maken

  • Sgroppino

  • Zelf Aperol Spritz maken

Reacties

Reacties (5)

  1. Geplaatst door neyhoft on 29 april 2015

    hallo,
    Ik heb van de week 2 liter Limoncello gemaakt , 4 weken terug heb ik in Italië 9 citroenen ( biolosche } en 7ocl pure alcohol van 95 % citroenen geschild bij de alcohol gedaan en ruim 2 weken laten staan op een donker koel plekje gezet ,toen heb ik 1litr water gekookt, laten koelen, daarna heb ik 80 gram suiker toe gevoegd en hopla klaar. Het heeft een mooie kleur en de smaak is echt heerlijk .Mijn vraag is hoeveel alcohol percentage heb ik nou precies, want vrij hoog denk ik wel lekker hoor…

    • Geplaatst door Caroline on 30 april 2015

      Erg leuk te horen! Het percentage alcohol zou ergens tussen de 30 en 25% moeten liggen. Wil je dat precies weten, kun je een alcoholmetertje aanschaffen. Deze kun je tegenwoordig ook online bestellen bij bijv. brouwmarkt.nl Let er dan wel op dat het een metertje is voor likeuren. Je hebt nl. verschillende soorten. Maar belangrijkste is dat het je gelukt is en je ervan geniet! Heb je ook het recept van mijn limoncello-ijs al geprobeerd? Is ook hemels om je eigen gemaakte limoncello door te doen en is ook niet moeilijk te maken. Glaasje limoncello erbij en genieten maar! Bedankt voor je reactie en het bezoeken van mijn site! Hartelijke groet, Caroline

    • Geplaatst door Zéno Schepens on 16 juni 2015

      Jou limoncello zal niet tussen de 25 à 30graden zijn maar wel héél exact 39,1 ° . Dit kan je berekenen !
      Interesse in de berekening ? Geef een seintje

      • Geplaatst door renzo on 23 november 2016

        Beste Zeno ik ben van plan om mijn limoncello te maken met volgend ingredienten
        1.5 liter alchol 95 %
        1.5 liter water
        650 gram suiker

        Heb een 14 tal bio citroennen gebruikt . Schillen gemengd met alchool 3 a 4 weken

        Hoeveel graden zal mijn limoncello zijn ?
        Met vriendelijke groet,
        renzo

  2. Geplaatst door Veronica on 2 november 2016

    Heb kleine flesjes met zelfgemaakte limoncello gevuld om als presentje cadeau te geven….Nu zag ik dat de limoncello na een aantal weken van ondoorzichtig geel naar doorzichtig geel verkleurd is……Hoe komt dit en kan ik hier iets aan veranderen….?

Plaats een reactie