Pasta alla Norma

2015-09-04
  • Aantal personen : 4
  • Bereidingstijd : 30 minuten

Pasta alla Norma is een van de klassieke pastagerechten uit het zuiden van Italië, Sicilië. Je kunt ook zeggen dat het de hele eenvoudige variant is van de Caponatasaus, zo alleen met de aubergine en ui. De saus is aangevuld met wat ricotta en peterselie in plaats van Parmezaanse kaas en basilicum.

Ik wilde een pasta maken met wat ingrediënten die passen bij de overgang van de zomer naar de herfst. Een beetje stevige saus, maar ook eenvoudig. De kleuren van de aubergine en tomaat deden we me hier wel een beetje aan denken. En zo werd het dus Pasta alla Norma, maar dan toch weer net even anders.

Krijg je eters of heb je over? Dan kun je deze pasta ook prima van te voren maken of nog een keer eten. Verwarm je pastaschotel dan een kwartiertje of twintig minuten op 180 graden in de oven. Gebruik voor de zekerheid wat aluminiumfolie. Geniet ervan!

Ingrediënten

  • 500 gram korte dikke pasta (Penne)
  • 1 aubergine
  • 400 gram passata (ik gebruik meestal Cirio)
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes fijngehakte knoflook
  • 150 gram ricotta
  • half bosje platte peterselie
  • 1 glas of flinke scheut witte wijn
  • Zout en grof gemalen peper
  • 1 (flinke) theelepel bruine of kristalsuiker
  • olijfolie

Stappen

Stap 1

Zet vast een grote pan water op met wat zout voor de pasta. Was de aubergine en snijd deze in blokjes.

Stap 2

Doe een flinke scheut olijfolie in een koekenpan of wokpan en fruit de ui en knoflook zachtjes. Voeg de blokjes aubergine toe en bak deze een paar minuten op niet te hoog vuur.

Stap 3

Voeg de passata en witte wijn toe en breng op smaak met zout en grof gemalen peper.

Stap 4

Hak de peterselie en voeg de helft toe in de saus. Voeg tenslotte de suiker toe en laat de saus op een laag pitje ongeveer 15 minuten pruttelen.

Stap 5

Kook ondertussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af en doe deze in een diepe schaal.

Stap 6

Roer een beetje (2 flinke eetlepels) ricotta door de saus en schep deze daarna over de pasta. Garneer met de rest van de peterselie en de rest van de ricotta. Eet smakelijk!

Gemiddelde score

(0 / 5)

0 5 0
Beoordeel dit recept

Dit recept is 0 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten
  • Tomatenrisotto met chorizo, mosselen en garnaaltjes

  • Gevuld borrelbrood met mozzarella en kruiden

  • Aardappelknoflooksoep met Parmezaankoekjes

  • Lasagnerolletjes met zalm en spinazie

  • Pasta met kip in paprika-tomatensaus

Plaats een reactie