Panna cotta met witte chocolade

2016-02-29
  • Aantal personen : 4
  • Bereidingstijd : 20 minuten

Laatst vertelden een aantal vriendinnen mij heel enthousiast dat zij een workshop Italiaans koken hadden gedaan als bedrijfsuitje. Vooral het dessert vonden zij helemaal geweldig! Een panna cotta met witte chocolade! Dat wilde ik ook maken en inderdaad, het is een geweldig toetje!

Panna cotta is één van de meeste gemaakte klassieke Italiaanse toetjes in de wereld en bereid van gekookte room. De naam staat ook letterlijk voor ‘gekookte room’. Door er witte chocolade en verse vanille door te doen, krijg je een nog intensere volle smaak en het smelt in je mond! Onweerstaanbaar lekker!

Ik maakte de panna cotta met een chocoladesaus en een crunch van hazelnoten in honing. Chocoladesaus doet het altijd goed bij een dessert en ik had nog wat pure chocolade en slagroom over. De hazelnoten roosterde ik heel even  in een droge koekenpan en ik besprenkelde de nootjes met de honing. Zo krijg je niet alleen mooie, goudgele, knapperige hazelnoten. Het geeft ook net een beetje crunch en je hebt gelijk een mooie garnering. Klaar!

De panna cotta maak je van te voren, letterlijk in een handomdraai. Daarna laat je de koelkast de rest doen.

Een heerlijk dessert en mooie afsluiter van je diner! La dolce vita! Geniet ervan!

Ingrediënten

  • 3 blaadjes gelatine
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 100 gram witte chocolade
  • Voor de chocoladesaus:
  • 100 gram pure chocolade (72%), in kleine stukjes
  • 100 ml slagroom
  • een klontje boter
  • Voor de gekarameliseerde hazelnoten:
  • 4 flinke eetlepels hazelnoten
  • 2 eetlepels honing

Stappen

Stap 1

Week de gelatineblaadjes in wat koud water. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mesje.  Breek de witte chocolade vast in kleine stukjes.

Stap 2

Doe de melk en slagroom in een pannetje en voeg de suiker, de witte chocolade en het merg uit het vanillestokje toe. Het vanillestokje zelf mag ook in het melkmengsel meekoken.  Breng het geheel al roerend zachtjes aan de kook, zodat de suiker en de chocolade goed smelten en de room niet aanbrandt.  Laat het mengsel ongeveer 2 minuten heel zachtjes pruttelen. Neem dan de pan van het vuur.

Stap 3

Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in de pan. Roer goed door tot de gelatine is opgelost. 

Stap 4

Als het mengsel een beetje is afgekoeld, schep je de panna cotta in bakjes of glaasjes, afhankelijk van hoe je het wilt serveren. Laat de panna cotta minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

Stap 5

Zo maak je de chocoladesaus: Voeg de slagroom in een pannetje en voeg hier de pure chocolade aan toe. Zet het vuur op sudderstand en laat de chocolade in de slagroom smelten. Blijf goed roeren. In het begin lijkt het of de slagroom schift, maar hoe meer chocolade er smelt, hoe voller de saus wordt. Voeg een klontje boter toe (ongeveer een eetlepel). Dit geeft een mooie glans aan je chocoladesaus. Mocht je de saus te dik vinden, kun je een klein beetje melk toevoegen. Laat de saus zodanig afkoelen, dat het nog wel vloeibaar is. (handwarm)

Stap 6

Zodra de panna cotta in de koelkast is opgestijfd, kun je een laagje chocoladesaus toevoegen. Zo gaan de laagjes niet in elkaar over. Laat de panna cotta in de koelkast tot serveren.

Stap 7

Zo maak je gekarameliseerde hazelnoten: Rooster de hazelnoten kort in een droge koekenpan tot ze een beetje kleur krijgen, maar niet verbranden. Blijf schudden met de pan! Besprenkel de hazelnoten met wat honing en schud lekker door tot ze mooi goudgeel en krokant zijn (gaat snel). Haal de hazelnoten uit de pan en leg ze apart in een bakje tot serveren.

Stap 8

Serveer de panna cotta met de crunchy hazelnoten. Heb je chocoladesaus over? Dip er dan wat vers fruit in (bijvoorbeeld aardbeien) en serveer dit samen met de panna cotta! Eet smakelijk!

Gemiddelde score

(0 / 5)

0 5 0
Beoordeel dit recept

Dit recept is 0 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten
  • Mandjes van amandelkrullen

  • Chocoladetaart met walnoten

  • Appelrozen

  • Chocolade salami

  • Clafoutis van blauwe bessen

Plaats een reactie