Mosselen op Italiaanse wijze

2015-09-04
  • Aantal personen : 2
  • Bereidingstijd : 15 minuten

Het is deze week de Nationale Mosselweek. Bovendien zit de R weer in de maand, wat vroeger het teken was om weer mosselen te kunnen eten. Dit jaar zijn de mosselen iets kleiner, maar wel heel goed gevuld.

Hoogste tijd dus voor een lekker recept met mosselen, natuurlijk met een Italiaans tintje. Daarom dit keer mosselen op Italiaanse wijze (Cozze alla Marinara): mosselen met witte wijn, knoflook, peterselie, basilicum en tomaten!

Geloof me, bij deze mosselen heb je echt geen aparte sausje nodig en is het heerlijk dippen in de saus die overblijft na het koken van de mosselen met een vers stuk ciabatta. Salade erbij en een koud glas witte wijn! Un piatto da leccarsi i baffi! Om je vingers bij af te likken…. (of zeg je dat niet zo?)

Ik moet bij dit gerecht ook altijd denken aan die kleine Italiaanse kinderen met hun ouders uit eten, grote witte servetten voor geknoopt, snoetjes en servetten helemaal rood van de tomaten saus. Wat zaten zij dan te smullen met hun handen. Ik hoop dat jullie dat ook doen. Buon appetito!

Ingrediënten

  • 2 kilo Jumbo mosselen
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 grote tenen knoflook (mag meer hoor)
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 bosje basilicum
  • 1 blik (400 gram) passata (ik gebruik meestal Cirio)
  • 1 flinke scheut witte wijn
  • 2 ansjovisfiletjes op olie
  • olijfolie
  • Grof gemalen peper

Stappen

Stap 1

Controleer de mosselen op breuk en gooi de schelpen weg die stuk zijn of niet vanzelf weer dicht gaan. Knijp even een beetje in de mossel en reageert de mossel niet ;-), weggooien en geen risico nemen! Was de mosselen goed om te voorkomen dat je straks toch nog wat zand proeft.

Stap 2

Hak de platte peterselie en basilicum grof en snipper de tenen knoflook.

Stap 3

Verhit in een grote pan wat olijfolie (niet te hoog vuur) en laat de ansovisfilets als het ware smelten. Doe het vuur iets hoger en fruit de gesnipperde ui en de fijngehakte knoflook kort, hooguit een minuutje. Voeg de passata toe en de peterselie en basilicum. Hou een beetje achter voor de garnering.

Stap 4

Voeg de mosselen toe en een flinke scheut witte wijn. Maak af met flink wat grof gemalen peper. Kook de mosselen een paar minuten met de deksel op de pan tot de mosselen open staan. Hussel even door en garneer met de rest van de peterselie en basilicum. Pan of schaal op tafel en smullen maar!

Gemiddelde score

(4.3 / 5)

4.3 5 3
Beoordeel dit recept

Dit recept is 3 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten
  • Gevuld borrelbrood met mozzarella en kruiden

  • Kiprolletjes alla saltimbocca

  • Koteletten op Milanese wijze

  • Stamppot andijvie met een Mediterraans tintje

  • Lepeltje aardbeien caprese

Reacties

Reacties (2)

  1. Geplaatst door Hilde van Deutekom on 6 september 2016

    Heerlijk gegeten mmmh

  2. Geplaatst door Hugo on 7 januari 2017

    Fijn kort en gemakkelijk en zeer smaakvol recept!

Plaats een reactie