Italiaans stoofvlees

2013-12-04
  • Aantal personen : 8
  • Bereidingstijd : 3 uur en 0 minuten

Deze  Italiaanse stoofschotel heb ik laatst bij een vriendin gegeten, en we waren het er over eens dat dit een een heerlijk en ideaal gerecht is voor een feestelijke gelegenheid.  Het vlees is boterzacht, alle pure smaken komen samen en het is wel zo prettig dat je het van te voren kunt maken. Geen uren in de keuken staan, terwijl je gasten aan tafel zitten!

Je kunt dit gerecht combineren met verse pappardelle (een soort brede lintpasta) of rozemarijnaardappeltjes uit de oven. Frisse salade erbij en een mooi glas rode wijn zoals een barolo of een barbera d ‘asti (kleine zusje van de barolo) en genieten maar!

Maak het een dag van te voren zodat het lekker kan intrekken en de smaken nog meer tot zijn recht komen!

 

Ingrediënten

  • 1,5 kilo mager runderlappen, in blokjes gesneden
  • 2 a 3 eetlepels olijfolie
  • 100 gram gerookte ontbijtspek of pancetta, in kleine blokjes gesneden
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 grote wortels of winterpenen, fijngesneden of geraspt
  • 1 klein handje of takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 1 blik tomaten a 400 gram (Cirio is het lekkerst)
  • 200 ml rode wijn
  • 100 ml runderbouillon (mag van een tablet)
  • 1 bak gemengde bospaddestoelen of kastanjechampignons
  • vers geraspte Parmezaanse kaas
  • zout
  • vers gemalen peper

 

Stappen

Stap 1

Bestrooi het vlees met peper en zout en verwarm ondertussen de olie in een braadpan. Bak het vlees rondom bruin.

Stap 2

Bak het ontbijtspek of pancetta en voeg de uien, knoflook en rozemarijn toe. Bak het geheel een paar minuten en voeg dan de bleekselderij en wortel toe en roerbak nog ongeveer een minuut.

Stap 3

Voeg dit mengsel bij het vlees in de braadpan. Voeg daarna de gepelde tomaten, de wijn en de bouillon toe en meng het geheel met het vlees. Breng de stoofschotel zachtjes aan de kook. Zet het vuur heel laag en laat het vlees afgedekt ongeveer 2 tot 3 uur pruttelen en gaar stoven. Roer het gerecht wel af en toe door en controleer of er voldoende vocht in het gerecht zit. Wordt het te dik, voeg dan wat extra wijn toe.

Stap 4

Het laatste half uur kun je er de gemengde paddestoelen of kastanjechampignons bijvoegen en laten mee pruttelen.

Stap 5

Serveer het stoofvlees met verse pappadelle en een beetje vers geraspte Parmezaanse kaas of rozemarijnaardappeltjes uit de oven en een frisse salade. Buon appetito!

Gemiddelde score

(3.5 / 5)

3.5 5 48
Beoordeel dit recept

Dit recept is 48 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten
  • Kiprolletjes alla saltimbocca

  • Koteletten op Milanese wijze

  • Stamppot andijvie met een Mediterraans tintje

  • Gevulde warme dadels met geitenkaas, munt en Parmaham

  • Caponata met pompoen

Plaats een reactie