Chocolade salami

2015-11-04
  • Aantal personen : 8
  • Bereidingstijd : 20 minuten

En ineens is het alweer november! Door de wintertijd en omdat het al zo vroeg donker is, heb ik ineens enorme trek in warme dingen zoals warme chocomel en thee met chocolade! En ja, dan een gerechtje maken met chocolade, maar wat? Een warm chocoladecakeje? Nee, ik ga voor de chocolade salami! Dit gerechtje stond boven aan mijn verlanglijstje om te maken! Huh, denk je, salami? Ja echt! Maar dan een zoete variant: de chocolade salami!

Deze chocolade salami heb je in een handomdraai 😉 gemaakt. Je hebt alleen een beetje geduld nodig, omdat de chocolade een paar uurtjes in de koelkast moet opstijven, maar daarna is het genieten! Heerlijk als nagerecht met wat citroenijs en bosfruit, de citroen ricottataart of gewoon bij je kopje thee!

Wist je dat dit heerlijke chocolade gerechtje eigenlijk in heel veel verschillende landen voorkomt? In Nederlandse recepten kwam ik het tegen als Arretjescake, in Frankrijk heet het Saucisson au Chocolat (verrassend 🙂 ) en in Portugal kennen ze het als Torta Alema. Ik heb het recept aangepast door er, naast de biscuitjes, ook verschillende noten en cranberries door te doen. De gedroogde cranberries smaken geweldig lekker als je ze in een beetjes Limoncello of Vin Santo laat wellen. Hou je niet van cranberries? Laat het dan lekker achterwege en gebruik alleen de biscuitjes en noten. Wil je helemaal geen noten gebruiken? Gebruik dan de dubbele hoeveelheid aan biscuitjes.

En o ja, de chocolade salami is ook een erg leuk cadeautje om weg te geven met de feestdagen. Rol de chocoladeworst  op in wat bakpapier en bindt de uiteinden dicht met wat bindtouw!

Ingrediënten

  • 200 gram pure chocolade
  • 200 gram slagroom
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 70 gram boter
  • 100 gram mariakoekjes
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram pistachenootjes
  • poedersuiker
  • 2 grote stukken plastic folie
  • Eventueel als variatietip:
  • 50 gram gedroogde cranberries geweld in een glaasje limoncello of vin santo

Stappen

Stap 1

Rooster de amandelen, hazelnoten en pistache even in een droge koekenpan en zet even apart in bakje om af te koelen. Hak daarna de noten grof en hak de maria biscuitjes in kleine stukjes.

Stap 2

Schenk de room in een diepe kom en voeg een lepel kristalsuiker toe. Klop de slagroom met een garde of mixer lobbig (dus niet stijf!) en zet heel even in de koelkast.

Stap 3

Doe een pan met een laagje water op het vuur, breng het water zachtjes aan de kook. Zet hier boven op een beslagkom voeg de chocoalde toe. Laat de chocolade smelten en roer de boter er door tot het gladde massa is. Haal daarna de beslagkom met het chocolademengsel van het vuur en roer goed door.

Stap 4

Voeg de slagroom toe en spatel het geheel goed door tot het een egale kleur heeft. Voeg daarna de gehakte koekjes en noten toe en hussel het lekker door elkaar.

Stap 5

Plaats 2 grote stukken plastic folie op het aanrechtblad over elkaar heen (dus dubbel) en schep het chocolademengsel op het plastic folie en rol er een worst van. Hou ruim plastic folie aan beide kanten over, zodat je het goed en strak kunt indraaien. Laat de chocolade salami een paar uur opstijven in de koelkast tot gebruik.

Stap 6

Haal de chocolade salami voor gebruik uit de koelkast en bestrooi het met wat poedersuiker of cacao voor een leuk effect. Lekker met een glaasje limoncello en koffie, maar ook heerlijk als onderdeel van een dessert. Geniet ervan!

Gemiddelde score

(4 / 5)

4 5 2
Beoordeel dit recept

Dit recept is 2 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten
  • Panna cotta met witte chocolade

  • Mandjes van amandelkrullen

  • Chocoladetaart met walnoten

  • Appelrozen

  • Clafoutis van blauwe bessen

Plaats een reactie