Pasta en Pici

0 reacties | juni 12, 2013

Of pasta nu gedroogd is of vers, er zijn wel meer dan 300 soorten en vormen! Iedere regio of stad heeft wel z’n eigen variant. Alleen al daarom zou je door heel Italië willen reizen!
De meeste mensen denken bij pasta aan spaghetti, macaroni of lasagne en ravioli. Maar er is veel meer! die honderden soorten hebben allemaal een eigen naam, wat vaak af te lezen is aan de vorm.

In hoofdlijnen is pasta onder te verdelen in 2 groepen: de gedroogde pastasoorten van harde tarwe en water. Deze tarwebloem, ook wel durumtarwe (grano duro) heeft een harde, bijna groffe korrel en bevat veel gluten. De gluten zorgen voor de elasticiteit van het pastadeeg. Perfect dus voor het maken van pastadeeg zonder ei. Daarnaast heb je nog de eierpasta, gemaakt van zachte tarwebloem (typo 00) en eieren.

Zoals al gezegd heeft iedere regio, en zelfs bijna iedere stad, heeft zo zijn eigen soort pasta, maar de streek Emiglia-Romagna is de thuishaven van de verse pasta. De steden Parma, Modena en vooral Bologna zijn werekdveroemd om de gevulde pasta’s zoals ravioli en tortellini.
In Rome staan ze weer bekend om de gedroogde pasta met aglio, olio e peperoncini (knoflook, olie en pepertjes) en de spaghetti alla Carbonara. Kijk bij de recepten hoe deze Mijnwerkitalian-pasta-pici byitaly comerspasta gemaakt wordt.
In Napels heb je weer conchiglie, grote pastaschelpen, vaak gevuld met vis en schaaldieren en in Apulie staan ze bekend om de orecchiette (kleine oortjes) en anelllini (ringetjes). Lucca en Florence hebben vooral de penne rigatte (geribbelde buisjes).
Op het eiland Sardinië heb je de malloreddus, ook wel bekend als Sardijnse gnocchi. Deze hebben de vorm van langwerpige, gestreepte schelpen van ongeveer 2 cm.

Veel minder bekend en hier haast niet te krijgen zijn de Pici!

Pici komt uit Toscane en zijn in feite lange, met de hand gerolde draden die alleen van meel en water zijn gemaakt. Je kunt het zien als een ruwe vorm van spaghetti. Ooit ontstaan uit armoede. Je vind ze eigenlijk alleen in gedroogde vorm te koop in kleine winkeltjes. Praktisch ieder restaurant heeft ze wel op de menukaart staan, meestal met een tomatensaus.

Het rollen gebeurt met een speciale geribbelde deegroller, waarbij de pici er daarna als het ware uit elkaar of van elkaar afgetrokken worden. Maar je kunt ze ook met de hand maken. Kijk bij de recepten voor hoe de Pici gemaakt kunnen worden.

En ga je op vakantie naar Toscane? Neem dan zeker een paar pakken mee!

Foto via Byitaly.com