Feiten over Italiaans eten

0 reacties | juni 30, 2013

Hier een aantal leuke feiten die betrekking hebben op Italiaans eten:

• De tomaten zijn pas rond 1700 in Italië geïntroduceerd.
• Insalata Caprese heeft niets te maken met geitenkaas (Capra in het Italiaans). Het gerecht van tomaten met mozzarella, basilicum en olijfolie is bedacht door een chef-kok van het eiland Capri.
• Rond 1600 werd Maïs geïntroduceerd in Italië en sindsdien vormt het de basis van de Italiaanse Polenta (maïszetmeel).
• Er zijn wel meer dan 450 vormen pasta in Italië en ook zoveel soorten saus.
• Pasta eet je al dente, wat letterlijk “aan de tand” betekent. Het smaakt dan niet alleen lekkerder, maar het is dan ook wat makkelijker te verteren.
• De gaatjes in de pasta zorgen ervoor dat de saus beter vastgehouden wordt. Dat werkt ook zo bij de geribbelde pasta.
• De gemiddelde Italiaan eet meer dan 53 kilo pasta per jaar. Wij Nederlanders komen nog niet eens op de helft.
• De gelato, het Italiaanse ijsje, komt van het woord Latte (melk) en is pas rond 1800 geïntroduceerd.
• De sorbet bestaat al heel wat eeuwen en komt van het Arabische woord Sharbat. De Arabieren, maar ook de Romeinen mengde bergijs met vruchten en honing en gaven het de naam Sorbet.

Bronvermelding: Panoram magazine