De eetcultuur in Umbrië

0 reacties | juli 17, 2014

Umbrië heeft een eenvoudige keuken en men zet op tafel wat het seizoen te bieden heeft. In de lente en zomer veel groentegerechten en in de herfst en winter wildgerechten en de beroemde truffels!

Uit dit gebied komt het beste varkens- en wildzwijn vlees. De benaming ‘norcineria’ wat slager betekent is afkomstig van de stad Norcia, dat bekend staat om zijn beste slagers. Nergens anders is men zo bedreven in het vak. De Prosciutto di Norcia is een ware delicatesse.

In Piëmonte en in Toscane overheersen de witte truffels, maar Umbrië staat bekend om zijn zwarte truffels. Ze worden voornamelijk in de buurt van Norcia en Spoleto gevonden. Rondom Gubbio vindt men ook de witte soorten, maar over het algemeen zijn er in de winter zwarte truffels en in de zomer witte en zwarte truffels in geheel Umbrië. De truffel wordt verwerkt in allerlei gerechten, in tapende, olie, etc. Bekende truffelgerechten zijn de Frittata al Tartufi, Crostini Umbri en Spaghetti alla Norcia.

Linzen worden weliswaar niet in grote hoeveelheden verbouwd, maar wat er verbouwd wordt is van hoge kwaliteit. Op de hoogvlakten van Castelluccio groeien op hoge berghellingen de zeer gewilde Lenticchie di Castelluccio. In de buurt van Spoleto wordt ook spelt verbouwd. Beide worden in de Umbrische keuken verwerkt tot eenpansgerechten zoals de Imbrecciata, stoofpotjes zoals de Lenticchie di Castelluccio con salsicce, en rijk gevulde soep als de Minestra di farro.

Ook al ligt Umbrië niet aan zee; hier wordt ook veel vis gegeten. Lago di Trassimeno is een groot en relatief ondiep meer dat vol vis zit. Hier worden onder andere de karper, paling en zeelt gevangen. Vlees en gevogelte worden in dit gebied vaak gebraden, gegrild en gevuld. De Romeinen waren vroeger als dol op gebraden duif. In de grotten onder de heuvelstad Orvieto werden al duiven geteeld! Ook de Porchetta, gevuld en gekruid speenvarken aan het spit is een echte Umbrische lekkernij. Regelmatig kom je onderweg kraampjes met Porchetta aan het spit tegen waar je een Panino Porchetta kunt kopen.

De stad Perugia staat bekend om zijn chocolade en de beste banketbakkers. Hier komen de heerlijke Baci di Perugia vandaan! Deze lekkere en mooi verpakte chocolaatjes bestaan uit een hele hazelnoot omringd met melkchocolade en stukjes noot. Het verhaal gaat dat Luisa Spagnoli, een van de oprichters van chocolaterie Perugina, in 1922 met het slimme idee kwam om hazelnoot te combineren met chocolade. In eerste instantie introduceerde Spagnoli de chocolaatjes onder de naam I Cazzotti della Perugina, dat ‘Klappen uit Perugia’ betekent. Giovanni Buitoni, die naast Spagnoli aan de wieg van Perugina stond, vond dit niet krachtig genoeg en te negatief klinken. Hij gaf het chocolaatje de romantische naam Bacio, Kus. In de jaren dertig werd het chocolaatje nog specialer: vanaf dat moment bevatte iedere kus een briefje met een beroemde spreuk over de liefde, in vier talen. En het idee werkte! Een Bacio staat sindsdien symbool voor liefde en vriendschap. Tegenwoordig worden de chocoladekussen uit Perugia nog altijd cadeau gedaan aan mensen die men liefheeft of graag mag. Altijd lekker bij een cappuccino of gewoon leuk om weg te geven aan een bijzonder iemand, en niet alleen met Valentijn!

Voor wat betreft wijnen, zijn vooral de wijnen uit Orvieto bekend. Samen met de soave en frascati is deze witte wijn een van de populairste wijnen van Italië. De beste gewassen komen uit het Classico gebied en zijn fris. Andere bekende wijnen zijn de Trogiano riserva, de Colli Martani en de Sagrantino di Montefalco. Deze laatste heeft ook een DOC status. De wijn is vol en kruidig en doet niet onder voor de vini nobili di Montepulciano uit Toscane. Helaas moet Umbrië zich voorlopig schikken in de schaduw van grote broer Toscane.

Bron: Culinaria Italia