De eetcultuur in Trentino Zuid-Tirol

0 reacties | juli 17, 2014

De keuken van Trentino heeft nog vele oude tradionele recepten. In elk dal kun je ook nu nog eenvoudige en voedzame gerechten proeven die zijn overgedragen door de boerentraditie en zijn gebaseerd op typische producten uit de streek. Hier vind je gerechten als de gnocchi con la ricotta en pollo ripieno alla trentina (gevulde kip op de wijze van Trentino).

De keuken van Zuid-Tirol heeft recepten die meer uit de richting van Noord-Europa komen, zoals Goulash, aardappelen, zuurkool en deegballetjes. Daarnaast hebben alle Italiaanse ingrediënten als pasta, tomaten en olijfolie ook hun plaats in de keuken en dat tezamen maakt de keuken van deze regio zo interessant.

In dit gebied zijn ze dol op varkensvlees, vooral gerookt, maar ook gebakken. Het boerenspek Speck is een ware delicatesse en wordt traditioneel gemarineerd met kruiden en specerijen en krijgt daarna een rook- en rijpingsproces.

In dit gebied wordt kool verbouwd en als zuurkool ingemaakt. Ook de aardappel wordt in deze regio veel gebruikt. Veel geziene gerechten op de menukaart zijn de zuurkoolsoep (zuppa di crauti), de gnocchi con la ricotta, maar ook de polenta gemaakt van aardappelen en gerst. Vroeger was de polenta armelui eten en werd dit in plaats van brood gegeten. Tegenwoordig wordt de polenta (ook van maismeel) meer gevarieerd gebruikt. Het is heerlijk bij een stoofpotje, maar kan ook gevuld worden met groenten, of gebakken of gegrild worden.

Dan is er ook de superieure ‘extra vergine’ olijfolie van Garda Trentino en Valle di Ledro, de groenten uit Val di Gresta, de appels en de honing. De fruitteelt neemt een belangrijke plaats in en levert de helft van de productie in Italië. Een groot deel van de oogst wordt geëxporteerd. Van de appel worden zoete gerechten gemaakt als de Fitelle di mele (appelkoekjes) en de Appelsstrudel.

Wat de wijnen betreft, zijn de Marzemino en de Teroldego het meest gevierd onder de rode soorten; van de witte wijnsoorten zijn het de Nosiola, de Müller Thurgau en de zoete Vino Santo maar ook de Spumante Trento, een volgens de klassieke methode geproduceerde champenoise. In San Michele staat de wijnbouwschool “Instituto Agrario” en geldt als een van de belangrijkste onderwijsinstelling van Europa op het gebied van wijnbouw. Bovendien wordt hier jaarlijks bijna een kwart miljoen flessen wijn en mousserend wijn geproduceerd.

Zuid-Tirol heeft naast zijn wijnen, ook veel te bieden op het gebied van bier. Al eeuwen lang gebruikt men het water uit de Alpen voor het brouwen van bier. De firma Forst uit Merano bestaat al sinds 1857 en produceert meer dan 70.000 hectoliter per jaar.

Bron: Culinaria Italia