De eetcultuur in Lazio

0 reacties | juli 1, 2014

Deze streek met de eeuwige stad Rome heeft vele culinaire kanten. Al door de eeuwen heen kwamen vele pelgrims en reizigers voor de voedzame pastagerechten naar de stad Rome. Daarnaast heeft deze streek ook veel joodse specialiteiten en tegelijkertijd zijn er vele gerechten gebaseerd op ingewanden. Ook lamsvlees is een veel gegeten product. In de oude Romeinse tijd keerden legioenen terug met exotische producten en specialiteiten, waar dan de koks allerlei nieuwe gerechten mee bereidden.

De huidige stad Rome is de stad van wijnbarretjes, cafés en restaurants, waarbij de dagelijkse cappuccino in de kleine barretjes gedronken worden. Als het maar even kan, eten de Romeinen samen met vrienden of familie. Eigenlijk wordt er thuis haast nooit warm gekookt en zoekt met dat buiten de deur. Dit komt uit een ver verleden toen in de middeleeuwen een grote verwoestende brand in de stad uitbrak, waarna het verboden werd een vuur voor het koken aan te leggen.

Romeinen zijn dol op artisjokken en je vind ze dan ook in alle maten en soorten in deze streek. Al in de 16e eeuw was paus Pius V dol de artisjok en at het met kalfsvlees, ham, specerijen, kruiden en knoflook. Een lekker artisjokgerecht is de Carciofi alla Romana; artisjokken uit de oven en gevuld met een kruidenmengsel van munt, knoflook, en peper en besprenkeld met olijfolie.

Wereldberoemd zijn de pastagerechten, zoals de Spaghetti alla Carbonara (spaghetti met spek, knoflook en ei), Spaghetti all’Amatriiana (spaghetti met spek, tomaten en peperoncini)en Spaghetti alla Puttanesca (spaghetti met ansjovis en olijven). Maar ook de Gnocchi di semolino alla Romana ( gnocchi van griesmeel met water boter, ei en parmezaanse kaas) zijn typisch Romeins.

In Rome is het op de grote markt ‘Campo de’fiori’ een drukke bedoening en is er een groot aanbod aan verse groente, fruit en kruiden.

Bekende toetjes, ‘dolce’, zijn de Tiramisu en Gelato di ricotta alla Romana. De uitvinding van de Tiramisu wordt opgeëist door de Romeinen, al vindt men in andere streken dat dit niet zo is. Er zijn in ieder geval vele varianten van dit heerlijke dessert. Sommigen maken het met Marsala, anderen weer met amaretto, rum, koffielikeur, etc.

Lazio heeft al sinds oudsher prachtige wijngebieden en strekken tot wel 60.000 hectare aan wijnstokken, voornamelijk witte wijn. Rond het gebied bij Orvieto en het meer van Bolsena ligt Montefiascone. Hier komt de Est! Est! Est! vandaan, een heerlijk witte wijn gemaakt van de malvasia en trebbiano druif. Volgens de verhalen dankt deze wijn zijn naam aan de drie kruizen die op de deur van de wijnboer geschreven zijn “hier is het!”. Een afgezant van de een bisschop was op zoek naar goede wijnen en bij iedere goed bevonden wijn, werd een kruis op de deur gezet. Deze wijn was echter zo bijzonder goed, dat het drie kruizen kreeg. Sindsdien heeft deze wijn de naam Est! Est! Est!

Bron: Culinaria Italia