De eetcultuur in Apulië

0 reacties | juni 30, 2014

Eenvoudige gerechten en ongerepte smaken: dat zijn de belangrijkste kenmerken van de keuken uit Apulië. Het merendeel van de recepten uit deze streek is gebaseerd op pasta, olijfolie en wijn; met recht een echte mediterrane keuken. Maar ook vis, mosselen en oesters, groenten als courgette, artisjokken, verschillende soorten uien en tuinboontjes zijn er vol op door dit milde klimaat. Overal kom je graanvelden tegen en het is dan ook niet voor niets dat Apulië de graanschuur van Italië genoemd wordt.

Uit deze streek komen pastasoorten als de beroemde oortjespasta “orecchiette”, “chianciarelle” (de kleine versie van de oortjes), “paciocche” (de grote versie van de oortjes) en “troccoli” (pastaslierten als spaghetti die gevormd zijn door een van ronde klingen voorzien deegroller, waardoor tijdens het rollen het deeg in slierten gesneden wordt) vandaan.

Ook de verschillende broodsoorten hebben een belangrijke plek in deze keuken, zoals het beroemde brood uit Altamura: een compact zuurdesembrood en wordt in heel Italië verkocht. Andere bekende broodsoorten uit Apulië zijn de friselle, crostini en gevulde focaccia.

Daarnaast is Apulië een van de grootste olijfolieproducenten van Italië. Door de ligging aan de kust, vind je vele invloeden in de keuken uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ook uit de Griekse keuken.

En dan heb je nog de burrata, het heerlijke romige kaasje dat een beetje lijkt op de mozzarella, maar dan de vorm heeft van een rond zakje. Van binnen wordt het kaasje aangevuld met room, waardoor het nog zachter en smeuïger is dan de mozzarella!

Bron: Culinaria Italia