De Colomba: een echte Italiaanse Paasspeciliteit

0 reacties | mei 26, 2013

Wel eens van de Colomba gehoord? Een echte Italiaanse Paasspecialiteit!

Ook Italië heeft met Pasen vele tradities! Zo luncht men op eerste paasdag (Pasqua) uitgebreid met de hele familie en vrienden en sluit men dit af met “de Colomba”!,

Iedere streek heeft zo zijn eigen paasspecialiteiten. In de streken Umbrië en Le Marche heeft ment de Crescia. Dit lijkt op een soort hartige Pannetone en is gevuld met Pecorinokaas en belegd met ham of salami. In Ligurië maken ze hartige Paastaart gevuld met spinazie en kaas. Zo heeft iedere streek zijn eigen Paasspecialiteiten. Een aantal van deze recepten kun je op onze site vinden.

Er is één gerecht wat in heel Italië gegeten wordt: de Colomba: een typische Italiaanse Paascake in de vorm van een duif, wat staat voor vrede. De zoete cake is een beetje vergelijkbaar met de Panettone of Pandoro die met de Kerst gegeten wordt, maar dan bestrooid met amandelen!

De firma Motta, bekend van Panettone en Pandoro, heeft rond 1900 deze cake bedacht speciaal voor Pasen. Het verschil met de twee kerstspecialiteiten is het amandellaagje op de bovenkant van de Colomba.

Tegenwoordig zijn er heel veel varianten verkrijgbaar die allemaal even lekker zijn als afsluiting van de jaarlijkse  Pranzo Pasquale (uitgebreide Paaslunch).

Het maken van de Colombo is erg bewerkelijk en kost veel tijd, niet echt iets voor de CuciNina, maar mocht je toch een poging willen wagen, kun je het recept op deze site vinden.

 

.Colomba