Baci di Perugia: Een kus uit Perugia

0 reacties | mei 29, 2013

Baci di Perugia: Een kus uit Perugia

Elke Italiaan kent de lekkere en mooi verpakte chocolaatjes uit Perugia. Het chocolaatje bestaat uit een hele hazelnoot omringd met melkchocolade en stukjes noot. Het verhaal gaat dat Luisa Spagnoli, een van de oprichters van chocolaterie Perugina, in 1922 met het slimme idee kwam om hazelnoot te combineren met chocolade. In eerste instantie introduceerde Spagnoli de chocolaatjes onder de naam I Cazzotti della Perugina, dat ‘Klappen uit Perugia’ betekent. Giovanni Buitoni, die naast Spagnoli aan de wieg van Perugina stond, vond dit niet krachtig genoeg en te negatief klinken. Hij gaf het chocolaatje de romantische naam Bacio, Kus.

In de jaren dertig werd het chocolaatje nog specialer: vanaf dat moment bevatte iedere kus een briefje met een beroemde spreuk over de liefde, in vier talen. En het idee werkte! Een Bacio staat sindsdien symbool voor liefde en vriendschap. Tegenwoordig worden de chocoladekussen uit Perugia nog altijd cadeau gedaan aan mensen die men liefheeft of graag mag. Altijd lekker bij een cappucino of gewoon leuk om weg te geven aan een bijzonder iemand, en niet alleen met Valentijn!

Baci zijn in Italië in vrijwel alle supermarkten te koop. Hier in Nederland verkoopt de Xenos het sinds kort. Natuurlijk ook te krijgen in sommige Italiëwinkels.