Baba

0 reacties | juni 3, 2013

Baba zijn kleine champignongrote cakejes of madeleines die samen in een weckpot zitten en doorweekt zijn van de rum.

20130603_201549

Het verhaal gaat dat de eerste Baba’s uit Frankrijk komen. Een beroemde banketbakker uit Parijs introduceerde de cakejes met rum en serveerde het aan koning Stanislaw I Leszczynski in Nancy, toen hij door koning Lodewijk XV bekroond was tot hertog van Lotharingen.

Stanislaw was niet alleen gek op sprookjes (Ali Baba), maar ook op lekker eten en vrouwen! Zo ontstond de naam Baba, dat verwijst naar het sprookje, maar ook naar de veelvoorkomende meisjesnaam Baba in Polen!

Het heerlijke toetje werd geliefd aan het Franse hof en verspreidde zich over heel Europa. Uiteindelijk belandde het toetje bij de chef-koks aan het Napolitaanse hof. De Napolitanen zijn er van overtuigd dat dit gerecht toch echt van hen af komt.

Tegenwoordig wordt het gerecht ook gemaakt met limoncello en zelfs in Tiramisu-smaak! In ieder geval een heerlijk gerecht. Het smaakt heerlijk met wat mascarponecreme met een tikkeltje van de rum of limoncello erdoor. Maak het dan af met wat mooi fruit!

Het is jammer genoeg niet overal te krijgen. Soms kom je het tegen in de betere Italiaanse delicatesse winkels hier in Nederland en natuurlijk in Italië, maar ook niet overal, helaas!

Je kunt de Baba’s ook zelf maken natuurlijk. Kijk dan voor het recept op onze site.